Vad innebär informationssäkerhet?

informationssäkerhet

Vad innebär informationssäkerhet?

Category : Nyheter

Det finns i dagens samhälle få saker som är så viktiga som digital säkerhet. Då det påverkar väldigt mycket vi arbetar med är det också något som kan få väldigt stora konsekvenser om det inte tas på allvar. För informationssäkerhet är trots allt grunden för att information inte ska hamna i orätta händer. Det gäller då inte bara uppgifter om kreditkort, personinformation utan även företagsrelaterad information. Att se till att man har ett skydd som täcker igen alla tänkbara säkerhetshål är trots allt otroligt viktigt. Det påverkar ens möjligheter att göra affärer digitalt och förhindrar identitetstölder. 

Nästan allt vi gör idag görs på datorer, surfplattor och mobiler. Därför är det viktigt att säkerhetsställa att det finns ett skydd som garanterat skyddar. Dock är det inte alltid enkelt att säga vad informationssäkerhet innebär. Det beror helt och hållet på en mängd olika faktorer. Framförallt kan det påverka om det handlar om ens privata säkerhet eller om det gäller ett företag. Om det gäller en mobiltelefon eller om det gäller ett helt nätverk med servrar och arbetsstationer. Därför är informationssäkerhet ett begrepp som kan avse väldigt mycket. Dock är det minst lika viktigt för en privatperson som för ett företag att tänka på det och försöka att implementera det på bästa sätt. 

Informationssäkerhet innebär att skydda viktig information på bästa sätt 

Företag och privatpersoner är i riskzonen för att drabbas av intrång och få information stulen. Det händer varje dag och konsekvenserna kan vara väldigt stora. Om kreditkortsinformation hamnar i orätta händer kan det också innebära stora kostnader. Det gäller därmed att se över skyddet man har på alla enheter. Inte bara på datorn och på nätverket utan rent generellt. Ingångarna från andra enheter kan innebära stora säkerhetshål om de inte täpps igen. 

På många sätt är det därför viktigt att man arbetar utåt. Att man börjar med nätverken och för de flesta är ett trådbundet sådant det bästa alternativet. Då finns det ingen som utifrån kan komma åt det om det också finns en kraftfull brandvägg som skyddar det. Har man ett trådlöst nätverk kan det trots allt på ett relativt enkelt sätt kommas åt om skyddet inte är tillräckligt. Det innebär också att man gärna ska införa någon form av 2-faktorauktorisering. För det gör riskerna betydligt färre och ökar samtidigt säkerheten markant. Dock är det viktigt att tänka på att alla lösenord som används kan orsaka att ett säkerhetshål uppstår. 

Välj säkra lösenord och använd 2-faktorauktorisering när det är möjligt

För högsta tänkbara säkerhet ska man alltid använda säkra lösenord. Det kräver då att man använder sig av specialtecken och att man helt enkelt kommer att ha svårt att komma ihåg lösenordet. Dock är det en bra början för en bra säkerhet. Använd inte heller samma lösenord på flera ställen då det minskar tryggheten. Slutligen ska du alltid kombinera ett starkt lösenord med 2-faktorauktorisering. Det är något som skyddar dig och passar både för användande inom företag och för en privatperson. Grunden är att skydda din information på det bästa tänkbara sättet i slutändan.

Värt att tänka på 

Det kan vara svårt att hålla koll på allt som har med informationssäkerhet att göra på egen hand. Speciellt om man har ett större bolag med många anställda. Då kan det vara en bra idé att ta in extern hjälp för att få ordning på detta. Då kan man känna sig trygg med att saker och ting görs på rätt sätt samtidigt som man får mer tid över till annat. Det kan handla om att man behöver ett dataskyddsombud, en ISO27001-certifering eller lösenordsövervakning. Oavsett vad man behöver hjälp med så finns det företag som arbetar med just detta. Då kan det vara en god idé att slå dom en signal och se vad de kan erbjuda just din verksamhet.