Motorsågar, vapen och automowers – Husqvarnas historia

Husqvarna motorcross

Motorsågar, vapen och automowers – Husqvarnas historia

Category : Nyheter

Från tillverkning av motorsågar, automowers till vapen? Husqvarnas historia är framgångsrik och började för flera hundra år sedan. Det finns nog ingen som inte har hört talas om företaget Husqvarna. Anledningen är också väldigt enkel och det är för att det grundades redan under slutet av 1600-talet. Det är ett av de äldsta företagen som finns i Sverige och som har en lång historia.

Vilket har gjort att det finns ytterst få människor som aldrig kommit i kontakt med någon av de många produkter de under åren tagit fram. Det finns nämligen en uppsjö av sådana, för Husqvarna har gjort eller producerat nästan alla möjliga varianter. Under sin långa period av tillväxt och välmående har de gått från ett fristående företag till att bli uppköpta. För att sedan återigen bli ett fristående företag vilket tyder på en stark företagskultur.

Många känner nog till en del av de olika produkterna men det är nog många som man inte hade en aning om. Det beror till stor del på att Husqvarna har producerat olika produkter, vid helt olika tillfällen under sin långa levnadstid.

Dessutom så har vi alla olika anknytningar som gör att man tänker på en viss produkt när man hör Husqvarna. Främst för att man troligtvis under en period har använt just en sådan produkt från Husqvarna som man associerar företaget med.

Vad har Husqvarna producerat?

Man kan nästan vända på frågan och fråga sig själv vad de inte har producerat under sina 300 år. När företaget grundades 1689 så tillverkade man framförallt vapen åt den svenska stormakten. En period som gjorde att företaget kunde växa då det stora nordiska kriget bröt ut kort därpå. En konflikt som varade i över 20 år och som gjorde att gevär hade en väldigt stor efterfrågan.

Historien om Husqvarnas vapenproduktion tog sitt slut 1989, precis 300 år efter att Husqvarna grundats.

Under en längre tid var de dessutom kända för sina symaskiner och de var efterfrågade över hela världen. Det är dock många fler produkter som Husqvarna har tillverkat. Framförallt var det motorcyklar och även vanliga cyklar som under en period var väldigt populära. Även Husqvarnas motorsågar var populärt bland folket.

De var även pionjärer när det gällde mikrovågor och tillverkade därför även mikrovågsugnar.

Husqvarna har helt enkelt under sina långa levnadstid gjort mycket och det är mer än vad man tror. Nästan alla varianter av olika produkter har man utvecklat, tillverkat eller åtminstone funderat på att tillverka. Husqvarna är ett mycket framgångsrikt och populärt företag. Idag är bland annat Husqvarnas motorsågar och automowers mycket populära världen över. Både för privat bruk men även företag använder sig av dessa maskiner. Husqvarnas motorsågar börjades tillverkas i Huskvarna 1959 och samma år började även utombordsmotorer tillverkas.

Under en kort period funderade Husqvarna på att ge sig in i bilbranschen. Man tog fram en prototyp med tre hjul men man övergav idén 1944.

Motorsågar, röjsågar, grästrimmers? Vad tillverkar Husqvarna idag?

Husqvarna har gjort stora förändringar och idag tillverkar man ytterst lite av det som de en gång var kända för. Man har fokuserat sig på att tillverka trädgårdsprodukter och även robotgräsklippare, något de blivit väldigt kända för. Husqvarna har även patent på ordet ”automower” vilket är väldigt populärt i folkmun.

I stort sett varenda variant av trädgårdsutrustning eller verktyg tillverkas av Husqvarna. Det är också vad de allra flesta associerar företaget med idag. Om man nu inte kommer ihåg de produkter som de en gång i tiden tillverkade.

Alltifrån motorsågar, röjsågar, grästrimmers och mycket mer tillverkas av Husqvarna för att underlätta arbetet i trädgården. Deras fokusering på den här typen av produkter har gjort att man kan vara säker på produkterna gör livet enklare.