Gummiduk, hur mycket kan det egentligen påverka?

Gummiduk, hur mycket kan det egentligen påverka?

Category : Industri , Utveckling

En gummiduk är egentligen precis vad det låter som att det ska vara, alltså en duk tillverkad i gummi. Gummiduk har flera olika användningsområden och det är många företag som är specialiserade på att tillverka dessa till kunderna. Därmed är marknaden ganska stor och de företag som tillverkar gummidukar brukar även tillverka andra typer av föremål av gummi. Gummiduk har även många olika användningsområden.

silkonduk är tillverkad i silikon

Det är exempelvis vanligt att man använder det till packning eller tätning av olika slag. Förutom i vanligt gummi kan dessa förekomma i olika material såsom NBR, BR, Kloropren, EPDM och Viton, naturgummi, polyuretan och silikon. Alla dessa olika typer av gummiliknande material tillverkar man olika gummidukar med som får materialets unika egenskaper. Dessa kan vara nödvändiga beroende på vad som skall förpackas. Vad de företagen som är specialiserade på gummidukar kan göra är att utefter kundens önskemål tillverka en duk med de speciella egenskaper som krävs genom att blanda ihop de olika materialen för att på så sätt få fram en speciallösning som skall passa kunden.

Vad kostar olika gummidukar?

Priset på gummiduk säljs vanligen per meter. Eftersom att gummiduken kan vara i så många olika material så är det ett viktigt kriterier som sätter priset. Andra kriterier som bestämmer priset är vad du köper duken samt vilken kvalitet och tjocklek den har. Biltema exempelvis är igenkända för deras billigare gummidukar, nackdelen är att de ofta får kritik för att de inte är lika hållbara som hos de andra specialistbutikerna.

gummiduk

Den gummiduk som kallas för silkonduk är tillverkad i silikon och används främst inom läkemedel- och livsmedelsindustrin. Eftersom att ämnet är fysiologiskt inaktivt så är det användbart i förhållanden upp till 200 grader utan att avge några skadliga ämnen. Det är även användbart inom bil- och elektronikindustrin.

En av de vanligaste typerna av gummiduk är slitgummiduken. Eftersom att den har hög beständighet används den inom gruvindustrin och andra förhållanden där det förekommer nötning av större skala. Denna typ av duk har också god väderbeständighet och klarar av höga temperaturer samt de flesta vätskorna såsom vatten och syror som inte är allt för starka.

EPDM gummiduken är väldigt stabil under en väldigt lång tidsperiod. Den klarar dessutom med väder och syre utan att påverkas märkbart av det. Man brukar därför använda sig av denna typ av gummiduk till tätning utomhus på byggnader. Den har även andra goda egenskaper såsom att den klarar av temperaturer från -45 till +120 grader.

NBR gummiduken kallas även för nitrilduk och har egenskaper såsom mångsidig oljebeständighet. Denna typ av gummiduk har dessutom utmärka mekaniska egenskaper och därför är den väldigt vanligt i de förhållanden då man vill åt en gummiduk med hög elasticitet och låg sättning. I andra fall används den även inom sjukvård och andra laboratorieverksamheter.

Som ovan beskrivet finns alltså väldigt många olika typer av gummidukar med många olika egenskaper. De företag som har valt att specialisera sig på detta och tillverkar olika gummidukar med speciella egenskaper har vanligtvis endast fåtal kunder som de har ett stabilt samarbete med. Detta då det inte är många som behöver de speciella gummidukarna i större omfattning.

Läs mer om gummidukar hos Rubber Company